Bílý čaj, toť čaj nejvyšší kvality, sklízený s láskou a péčí. Jemný čaj pro pohodu, rozjímání, meditaci.
Tajemství bílého čaje netkví v bílé barvě čajových lístků, speciální odrůdě nebo zaříkávání šamanů na horských masivech zahalených bílou mlhou, jak by se mohlo zdát, ale ve způsobu sklizně. Na výrobu bílého čaje se ručně sbírají pouze velké, dobře vyvinuté ochmýřené výhonky zvaní tipsy nebo stříbřité mladé lístky. Tipsy či lístky se následně pomalu suší v chladné větrané místnosti, nesmí se nijak dál upravovat (svinovat, pražit, lisovat atd.). Čaj si tak zachovává svou jemnou, květinovou vůni i chuť.

Většina bílého čaje pochází z čínské provincie Fu-ťien. V současnosti se jeho produkce rozšiřuje i do Nepálu, Indie nebo na Tchaj-wan.

K nejznámějším bílým čajům patří Bílá pivoňka neboli Pai Mu Tan nebo Shou Mei zvaný obočí dlouhého věku.

K dokonalému gurmánskému požitku je třeba nechat vodu projít varem a pak zchladnout na 70-80 °C, podobně jako u zelených čajů. Stejné je i dávkování, tedy 3–4 g na 250 ml, a doba louhování (2–3 minuty). Pak vás bílý čaj odmění sladkým polibkem delikátních chutí s dozvukem květinových tónů.