Řekne-li se čaj, Evropan tím zpravidla myslí černý. Lístky pocházejí z čajovníku, který patří do rodu kamélií. Pro špičkové sorty se z rostliny uštipuje pouze vrcholový pupen a dva lístky. Černý i zelený čaj se chuťově značně liší, ale rostlina je stejná. Totéž platí i pro černé a zelené olivy, ty se ale od sebe liší stupněm zralosti plodů, kdežto u čaje jde o rozdílné zpracování lístků. U černých čajů lístky projdou procesem oxidace, který jim dodá tmavou barvu.

Nejznámější černé čaje pocházejí z Indie a Šrí Lanky (dříve zvané Cejlon). Silný Assam je díky vysokému obsahu teinu ideální ranní čaj, chutný Cejlon se dá pít po celý den, opěvovaný jemný Darjeeling snesete i večer. V osobitém čaji Pu-Erh na vás dýchne atmosféra starých buddhistických klášterů.

K nejoblíbenějším čajům v Evropě patří Earl Grey, směs černých čajů ochucená olejem z kůry bergamotu. Ochutnejte kterýkoli z nich. Pochopíte, proč si spousta lidí po celé planetě nedovede den bez čaje představit.