Černý čaj Ceylon OP Nuwara Eliya


Potřebujete se zahřát a nahodit ty nejvyšší obrátky hned od rána? Dejte si jeden z nejžádanějších černých čajů na světě. Jeho svěží, přírodní, lehce citrusová chuť se stopou zralých třešní vzniká v nádherných čajových zahradách centrálního pohoří ostrova Cejlon, dnes známějšího jako Srí Lanka. Více

Kód produktu: 20500 Doprava a platba

60 Kč

Upřesněte výběr produktu

Doručíme:

Skladem

Potřebujete se zahřát a nahodit ty nejvyšší obrátky hned od rána? Dejte si jeden z nejžádanějších černých čajů na světě. Jeho svěží, přírodní, lehce citrusová chuť se stopou zralých třešní vzniká v nádherných čajových zahradách centrálního pohoří ostrova Cejlon, dnes známějšího jako Srí Lanka. Více

Kód produktu: 20500 Doprava a platba

Uprostřed Cejlonu, možná blíže k jeho jižnímu konci, se vypíná nejvyšší pohoří Srí Lanky se stejnojmennou nejvyšší horou – Pidurutalagala (anglicky Mount Pedro), která shlíží z výšky 2524 m n. m. na o pár set metrů níže položenou slavnou čajovou oblast Nuwara Eliya plnou pečlivě opečovávaných čajových zahrad.

Čaj zde začali pěstovat počátkem 19. stol. Angličané. I přes relativně vysokou nadmořskou výšku (2100 m n. m.) se původně čínským čajovníkům v místním mírném klimatu díky kvalitní půdě začalo nebývale dařit.

Pro představu – je to, jako by se čaj pěstoval ve Vysokých Tatrách pod Lomnickým štítem – někde na svazích nad Téryho chatou. Cejlonské subtropické podnebí však udělalo z černých čajů z Nuwara Eliya nejprve anglický a posléze světový trhák.

Tamní ženy a dívky trhají čajové lístky výhradně ručně a muži je pak za velmi přísně kontrolovaných podmínek rozprostřou, nechávají zavadnout a pomalu fermentovat či spíše oxidovat, aby získaly onu pověstnou jemně ovocnou chuť temně oranžového až načervenalého nálevu.

Možná proto, že je tento čaj z poměrně vysokých hor, obsahuje i velké množství kofeinu a teinu. Dáte-li si Nuwaru Eliyu během zimních mrazivých dnů, určitě do vašeho hrnku propašuje něco ze svého slunečného domova – zahřeje vás, pořádně vám rozproudí krev a rozsvítí vaši pozornost.

Příprava: Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5–2 dl, na celou konvici přidejte 1 lžičku navíc. Doba vyluhování 3-5 minut, poté přeceďte.

Druh černý čaj
Výrobce Oxalis