Černý čaj Ceylon OP Nuwara Eliya
Černý čaj Ceylon OP Nuwara Eliya
Potřebujete se zahřát a nahodit ty nejvyšší obrátky hned od rána? Dejte si jeden z nejžádanějších černých čajů na světě. Jeho svěží, přírodní, lehce citrusová chuť se stopou zralých třešní vzniká v nádherných čajových zahradách centrálního pohoří ostrova Cejlon, dnes známějšího jako Srí Lanka. Více
Kód produktu: 20500 Doprava a platba
Potřebujete se zahřát a nahodit ty nejvyšší obrátky hned od rána? Dejte si jeden z nejžádanějších černých čajů na světě. Jeho svěží, přírodní, lehce citrusová chuť se stopou zralých třešní vzniká v nádherných čajových zahradách centrálního pohoří ostrova Cejlon, dnes známějšího jako Srí Lanka. Více
Kód produktu: 20500 Doprava a platba
Uprostřed Cejlonu, možná blíže k jeho jižnímu konci, se vypíná nejvyšší pohoří Srí Lanky se stejnojmennou nejvyšší horou – Pidurutalagala (anglicky Mount Pedro), která shlíží z výšky 2524 m n. m. na o pár set metrů níže položenou slavnou čajovou oblast Nuwara Eliya plnou pečlivě opečovávaných čajových zahrad. Zde vzniká pravý cejlonský černý čaj, ceněný pro svou výjimečnou kvalitu a jemnou chuť.
Čaj zde začali pěstovat počátkem 19. stol. Angličané. I přes relativně vysokou nadmořskou výšku (2100 m n. m.) se původně čínským čajovníkům v místním mírném klimatu díky kvalitní půdě začalo nebývale dařit.
Pro představu – je to, jako by se čaj pěstoval ve Vysokých Tatrách pod Lomnickým štítem – někde na svazích nad Téryho chatou. Cejlonské subtropické podnebí však udělalo z černých čajů z Nuwara Eliya nejprve anglický a posléze světový trhák.
Tamní ženy a dívky trhají čajové lístky výhradně ručně a muži je pak za velmi přísně kontrolovaných podmínek rozprostřou, nechávají zavadnout a pomalu fermentovat či spíše oxidovat, aby získaly onu pověstnou jemně ovocnou chuť temně oranžového až načervenalého nálevu.
Možná proto, že je tento čaj z poměrně vysokých hor, obsahuje i velké množství kofeinu a teinu. Dáte-li si Nuwaru Eliyu během zimních mrazivých dnů, určitě do vašeho hrnku propašuje něco ze svého slunečného domova – zahřeje vás, pořádně vám rozproudí krev a rozsvítí vaši pozornost.
Všechny naše čaje balíme do speciálních ekologických sáčků typu doypack, které jsou vyrobeny z kompostovatelného materiálu a obsahují biologicky odbouratelný uzávěr. Tento praktický obal nejen uchová čerstvost a aroma, ale je také šetrný k životnímu prostředí.
Příprava: Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 2 dl, na celou konvici přidejte 1 lžičku navíc. Doba vyluhování 3–5 minut, poté přeceďte.
Černý čaj Ceylon OP Nuwara Eliya v kostce
Typ čaje: Pravý černý čaj
Původ: Nuwara Eliya, Srí Lanka
Kvalita: OP (Orange Pekoe) – celolistový čaj
Chuťový profil: Lehce citrusový, ovocný s tóny třešní
Benefity: Černý čaj je bohatý na antioxidanty, které podporují zdraví srdce, zlepšují koncentraci, posilují imunitu a pomáhají s prevencí chronických onemocnění.
Příprava: 100 °C, louhování 3–5 min.
Množství čaje: 6 g čaje na 1 l vody
Počet nálevů: 1
Ekologické balení: Kompostovatelné doypack sáčky
Možnosti balení
Pokud chcete čaj navážit např. 2x po 100 gramech, napište prosím své přání do poznámky. V košíku se jinak množství čaje sečte a my vám pošleme 200gramové balení.

Tajemství černého čaje – právě odhalujeme!
22. 9. 2022 ― RADÍME
Co to vlastně černý čaj je, kdy a kde se objevil, jaké jsou nejznámější druhy a co přináší lidskému organismu?
Mrkněte na to