Maté Green


Maté Green sice nepatří mezi čaje, neb jsou to listy cesmíny paraguayské, ale výsledný nápoj, tedy horký nálev podobný čaji, vás mile překvapí svými účinky. Osvěží, povzbudí, rozpohybuje váš organismus (i vylučování) a dokonce vám pomůže odbourat i něco tuků. Více

Kód produktu: 10010 Doprava a platba

60 Kč

Upřesněte výběr produktu

Doručíme:

Skladem

Maté Green sice nepatří mezi čaje, neb jsou to listy cesmíny paraguayské, ale výsledný nápoj, tedy horký nálev podobný čaji, vás mile překvapí svými účinky. Osvěží, povzbudí, rozpohybuje váš organismus (i vylučování) a dokonce vám pomůže odbourat i něco tuků. Více

Kód produktu: 10010 Doprava a platba

Cesmína paraguayská je jihoamerický strom, který roste nejen v Paraguayi, ale také v Uruguayi, Argentině a na jihu Brazílie. Jeho listy obsahují kromě kofeinu i teofylin, silice, třísloviny a vitamíny A, B a C. Místní indiáni (z etnické skupiny Guaraní) si už před staletími všimli zajímavých stimulačních účinků cesmínových lístků a naučili se je zpracovávat a vařit z nich povzbuzující nápoj zvaný yerba maté (nebo i jen maté), který se stal nejpopulárnějším pitím v celé této oblasti Jižní Ameriky.

V 16. století se sem vydali jezuité na misie a přípravu nápoje maté odkoukali od indiánů a později rozšířili jeho používání i mezi evropské přistěhovalce. Dnes si ve výše zmíněných státech nikdo nedovede představit každodenní fungování bez popíjení maté. Místní si tento nápoj tradičně připravují tak, že do vydlabané tykve zvané kalabasa nasypou sušené nebo pražené lístky cesmíny a zalijí je horkou vodou. Potom nápoj srkají přímo z kalabasy pomocí speciálního kovového brčka s integrovaným sítkem, kterému se říká bombilla. Kalabasy, mnohdy zvenku zdobené, mohou být různých velikostí a v některých domácnostech se používají i docela velké tykve, do nichž se maté neustále přisypává a voda přilévá a maté se tak popíjí v průběhu celého dne. Teprve až je kalabasa plná vylouhovaných lístků, tyto se vyklepnou jako odpad a začne se znovu – přisypávat a zalévat. Maté si však můžete připravit i zcela klasicky, jako čaj, v konvici, scedit nápoj přes sítko a po prvním nálevu použité lístky vyhodit.

Už bylo zmíněno, že se lístky cesmíny paraguayské zpracovávají buď jen sušením, nebo se pak i pomalu praží. Tak vznikají v zásadě dvě základní varianty nápoje maté – přírodní Maté Green, pro něž se používají sušené lístky a jeho chuť je jemnější, a klasické pražené Maté, které má výraznější a dosti specifickou chuť, jež by se snad dala přirovnat k chuti některých Pu-Erhů. Maté (obou základních variant) se však ještě míchá s dalšími bylinami i sušeným ovocem, nebo i v různých poměrech mezi sebou, takže na tamních trzích existují desítky různých směsí.

Maté Green však představuje jakousi esenci fenoménu yerba maté zahání únavu, posiluje nervový systém i imunitu a jeho antioxidační účinky poněkud brzdí stárnutí. Má diuretické účinky a podporuje trávení, avšak zároveň potlačuje pocit hladu, takže je vhodné i jako podpora při redukčních dietách. Není tedy vyloučeno, že i vy zjistíte, že si své každodenní pohodové fungování nedovedete představit bez Maté Green.

Příprava: vodou o teplotě 80 °C zalejte čaj v poměru 12 g (cca 7 vrchovatých čajových lžiček) na 1 litr vody. Ponechte 3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Není vhodné pro děti.

Složení: listy maté (cesmína paraguayská).

Pokud chcete čaj navážit např. 2x po 100 gramech, napište prosím své přání do poznámky. V košíku se jinak množství čaje sečte a my vám pošleme 200gramové balení.

Výrobce Oxalis
Druh bylinný čaj
Země původu Brazílie
Kofein střední