Zrnková káva - Země původu - Panama
Jaká bývají vaše první slova po ránu? Pokud místo „Dobré ráno, drahoušku“ splyne z vašich rtů jen „Dám si kafe“, jste tu správně.
Káva, její aroma a chuť a především její „nakopávací“ účinek, který je palivem pro motor fyzické a duševní aktivity, nás provází po celý dospělý život. V naší společnosti je trvale přítomna jako všednodenní i slavnostní nápoj a také jako symbol, fenomén (kolik odstínů a významů s sebou nese pozvání na kávu).
Víte, jak káva vzniká? Z upražených a umletých semen kávovníku. Jde o keř či strom, který vyžaduje teplé a vlhké podnebí. Dává plody o velikosti třešně, v nichž se skrývají dvě semena neboli zrna. Nejrozšířenější je kávovník arabský (arabika) a statný (robusta).
Rodištěm kávy je Afrika, konkrétně Etiopie, kolébkou pak Arábie, odkud se káva rozšířila do celého světa. Největším producentem na světě je Brazílie, následuje Vietnam a Kolumbie. Nejnáruživějšími pijáky v Evropě jsou Finové, se svými 12 kilogramy pražené kávy ročně na hlavu hravě převyšují evropský průměr cca 5 kilogramů. Češi spotřebují asi 2 kila kávy ročně.
Pití kávy zlepšuje náladu, mírní deprese, kofein má povzbuzující účinky, což ocení lidé pracující rukama i hlavou. Traduje se třeba, že proslulý francouzský spisovatel Honoré de Balzac vypil 60 šálků kávy denně, neméně známý francouzský filozof Voltaire 50 šálků. Co tedy může přispět k tomu, že se z člověka stane velikán? Uhodli jste – káva.
Příprava je velmi rozmanitá, někdo nedá dopustit na „turka“, další investuje do kvalitního pákového kávovaru a popíjí výlučně espresso, jiný si vyhraje s překapávačem Chemex. Ať už jdete jakoukoliv cestou, zastavte se u nás a vyberte si v našem sortimentu kávu z celého světa, od Kolumbie přes Honduras až po Afriku. Bude vaším věrným společníkem v práci, při odpolední svačině s rodinou i posezení s přáteli.