Zelený čaj Sencha Satsuma


Japonské čaje mají co nabídnout a Sencha tam patří k nejoblíbenějším čajům. Sencha Satsuma pochází z oblasti starobylých čajových zahrad Satsuma na jihu japonského ostrova Kjúšú a kromě svěží nasládlé chuti vás v závěru doušku obdaří i pověstnou umami. Více

Kód produktu: 10158 Doprava a platba

155 Kč

Upřesněte výběr produktu

Doručíme:

Skladem

Japonské čaje mají co nabídnout a Sencha tam patří k nejoblíbenějším čajům. Sencha Satsuma pochází z oblasti starobylých čajových zahrad Satsuma na jihu japonského ostrova Kjúšú a kromě svěží nasládlé chuti vás v závěru doušku obdaří i pověstnou umami. Více

Kód produktu: 10158 Doprava a platba

Umami je vedle čtyř všeobecně známých základních chutí (sladkosti, hořkosti, slanosti a kyselosti) pátou oficiálně uznanou chutí. Její receptory na jazyku objevil začátkem 20. století japonský profesor Kikunae Ikeda. Je to v podstatě chuť přírodního l-glutamátu sodného, obsaženého nejen v mořských řasách, díky nimž byla objevena, ale vyskytuje se i v mnoha u nás známých potravinách – např. v mase, v některých sýrech (třeba v parmezánu), v lanýžích i některých dalších houbách, zralých rajčatech, špenátu a mnoha dalších – a také v některých zelených čajích, jako je třeba Sencha Satsuma.

Sencha z proslulé čajové oblasti Satsuma, která bývala samostatnou provincií, ale dnes tvoří západní část prefektury Kagoshima v nejjižnějším cípu ostrova Kjúšú, je vícenálevový čaj (2-3 nálevy) obvykle světlounce zelené až zářivě žluté barvy a plné svěží květinové vůně, jenž vás překvapí jemně nasládlou osvěžující chutí, kterou v závěru doušku korunuje právě delikátní umami. Chuť umami ucítíte především při pití prvního nálevu, neboť v dalších nálevech postupně ustupuje květinové svěžesti.

Japonský zelený čaj Sencha Satsuma má relativně nízký obsah kofeinu, proto jej můžete popíjet celodenně. Jemnější odstíny chutí získáte snížením teploty vody z doporučovaného rozpětí (70–80 °C) spíše k oněm 70 stupňům.

Příprava: vodou o teplotě 70–80 °C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 2 minuty louhovat. Poté přeceďte. Je možné připravit 2–3 nálevy.

Složení: sypaný pravý zelený čaj

Druh zelený čaj
Kofein nízký
Země původu Japonsko
Výrobce Oxalis